Dietetyka i suplementacja - poziom 1
Z danych statystycznych wynika, że na jedzenie, poświęcamy średnio 1583 dni naszego życia. Liczba robi wrażenie, tym bardziej, jak przeliczy się ją na godziny. 38 tysięcy godzin, tak właśnie tyle czasu mamy coś w ustach. Dodając do tego x godzin potrzebnych do zrobienia zakupów, przygotowania posiłku lub w najlepszym wypadku zamówienia go w restauracji, robi się niezła suma.
Nie ulega wątpliwości, że jakość i ilość spożywanych produktów ma ogromny wpływ na nasze życie. Pokarm jest nam w życiu potrzebny tak samo jak woda, powietrze. Musimy jeść, aby przetrwać, ale nie tylko. Prawidłowe odżywianie zapewnia nam także dobre samopoczucie, energię, zdrowie. Prawie rok życia tracimy na choroby, a większość ma swoje podłoże w złym odżywianiu. Poza tym jedzenie ma ogromny wpływ na to jak wyglądamy.
Skoro więc odżywianie i cała otoczka z nim związana, zajmuje nam tyle czasu, może warto byłoby się zastanowić, w jaki sposób się odżywiamy? ile tak naprawdę powinniśmy jeść? jak komponujemy nasze posiłki? Te i wiele innych zagadnień, a także praktycznych wskazówek uzyskacie na szkoleniu, na które już teraz serdecznie zapraszamy.
Cena:
199 zł
Zapisz się na szkolenie!
Zobacz również inne kursy i szkolenia
Szkolenie będzie obejmowało:
DIETETYKA I SUPLEMENTACJA – poziom podstawowy.
- Wstęp - istota odżywiania w życiu człowieka:
- dieta jako główny czynnik wpływający na skład ciała,
- dieta, a choroby cywilizacyjne – wpływ odżywiania na zdrowie,
- dieta, jako skuteczne narzędzie do maksymalizacji wyników w sporcie,
- dietetyka – skąd pozyskiwać rzetelne informacje?
- Dokładne omówienie składników odżywczych:
- Białka:
- funkcje białek w ludzkim organizmie,
- tabele produktów białkowych – na co zwracać uwagę?
- podział białka – które produkty wybierać?
- od czego zależy zapotrzebowanie na białko?
- optymalna ilość białka w posiłku,
- białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej,
- białko w aspekcie redukcji i budowania masy mięśniowej,
- fakty i mity na temat białka – zakwaszenie organizmu, białko a nerki,
- Węglowodany:
- funkcje węglowodanów w diecie,
- węglowodany w diecie osoby aktywnej fizycznie,
- zapotrzebowanie na węglowodany,
- tabele produktów węglowodanowych – na co zwracać uwagę?
- podział węglowodanów – które i kiedy powinniśmy spożywać?
- rola węglowodanów w treningu tlenowym i beztlenowym,
- glikogen mięśniowy,
- błonnik pokarmowy – jego rola, produkty bogate w błonnik, codzienne zapotrzebowanie,
- rola insuliny w metabolizmie węglowodanów,
- insulinowrażliwość i insulinooporność,
- indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny posiłku,
- Tłuszcze:
- istota i rola tłuszczy w diecie,
- tabela źródeł tłuszczu – „złe” i „dobre” tłuszcze,
- zapotrzebowanie na tłuszcze,
- istota NNKT w diecie,
- tłuszcze typu trans,
- Witaminy i sole mineralne,
- Woda i utrzymanie odpowiedniego stanu nawodnienia organizmu,
- Układ pokarmowy:
- proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych,
- budowa i funkcje poszczególnych odcinków układu pokarmowego,
- gruczoły trawienne,
- Zapotrzebowanie energetyczne organizmu:
- bilans energetyczny,
- związek planu treningowego i żywieniowo-suplementacyjnego,
- metodyka obliczania zapotrzebowania energetycznego,
- zadania praktyczne,
- Jak powinien wyglądać prawidłowy wywiad żywieniowy,
- Metody pomiaru tkanki tłuszczowej i śledzenie postępów klienta,
- Suplementacja – klasyfikacja, charakterystyka i skuteczne dawkowanie działających suplementów,
- Czy istnieje dieta idealna? Analiza popularnych diet i modelów żywienia,
- Produkty ekologiczne i bio – hit czy kit?
- Zadania praktyczne, czyli jak przygotować kompletny plan żywieniowy i suplementacyjny.
- Produkty ekologiczne i bio – hit czy kit?
- Zadania praktyczne, czyli jak przygotować kompletny plan żywieniowy i suplementacyjny.